Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Een mooie combinatie: binnenkort duurzaam én betaalbaar wonen in de Gouden Buurten.

Nieuws / 20 oktober 2020

In de Gouden Harpbuurt in Berkel en Rodenrijs verrijzen binnenkort 30 nul-op-de-meter sociale huurappartementen. “Een bijzondere en vooral mooie combinatie van betaalbaar en duurzaam wonen”, zegt projectontwikkelaar Jenmy Vonk van Gouden Buurten CV, een samenwerking van Kavel Vastgoed BV en Amvest.

Woningbouwcorporatie 3B Wonen gaat de appartementen verhuren. Directeur Hanneke Vliet Vlieland van 3B Wonen zegt dat er in de gemeente Lansingerland – waar Berkel en Rodenrijs onder valt – grote vraag is naar woningen in de sociale huursector. “Daarbij zijn deze nieuwbouwappartementen van hoge kwaliteit en sluiten goed aan op onze duurzaamheidsambities.”

Grote uitdaging
Alle appartementen zijn gasloos en nul-op-de-meter. Vonk: “Dat was een grote uitdaging. Het aantal te plaatsen PV-panelen enkel op de daken bleek niet voldoende te zijn. Dit hebben we opgelost door het realiseren van een pergola tussen het bergingenblok en de gevel. Hierop komen ook PV-panelen te liggen waardoor nul-op-de-meter mogelijk is.” Verder wordt gebruik gemaakt van bodemwarmtepompen en goed geïsoleerde gevels.

Veel kleur en groen
De architectuur van de twee appartementencomplexen sluit aan op de stijl van de Gouden Harpbuurt, vervolgt Vonk. Het gaat om de jaren dertig stijl, met verschillende kleuren metselwerk en naar voren verspringende metselwerkvlakken.
Gouden Buurten grenst aan het natuur- en recreatiegebied De Groenzoom. Op dit moment zijn zo’n 1900 woningen gebouwd of zijn in aanbouw. In totaal komen hier circa 2800 woningen. De ruim opgezette nieuwbouwwijk is groen en waterrijk telt vele bruggetjes, watergangen, brede straten, een gracht en singels.