Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

De Gouden Buurten scoort het hoogst in het leefbaarheidsonderzoek gemeente Lansingerland

Nieuws / 1 juni 2023

In het leefbaarheidsonderzoek van de gemeente Lansingerland is er één wijk die er met kop en schouders bovenuit steekt: de Gouden Buurten. De Gouden Buurten scoort met een 8,2 het hoogst en laat zien dat het een geweldige plek is om te wonen. Dat het hier écht fijn wonen is, wisten wij natuurlijk al lang!

In het najaar van 2022 is een vierde vervolgmeting van het leefbaarheidsonderzoek in gemeente Lansingerland uitgevoerd. Door middel van een vragenlijst werd antwoord gegeven op de vraag: hoe leefbaar vinden bewoners hun eigen wijk of buurt? De vijf leefbaarheidsthema’s: het totaaloordeel, de fysieke en sociale woonomgeving, overlast en veiligheid stonden centraal. Maar liefst 1.534 respondenten vulde de vragenlijst in.

Wat maakt de Gouden Buurten zo speciaal en waarom zijn bewoners hier zo tevreden?

Een florerende gemeenschap
Wat de Gouden Buurten onderscheidt, is de sterke gemeenschapszin. Bewoners voelen zich verbonden met elkaar en de wijk. Het is een plek waar buren elkaar kennen en waar bewoners op een prettige manier met elkaar omgaan. De sterke sociale cohesie draagt bij aan het welzijn en de tevredenheid van de bewoners. De sterke verbondenheid tussen bewoners lees je ook terug in het verhaal over de gouden buurmannen Tom en Berend.

Groene omgeving
De Gouden Buurten heeft een prachtige groene omgeving. Omringd door de parken: de Groenzoom, het Randbolwerk en het Annie M.G. Schmidtpark, biedt het de groenvoorziening waar bewoners heerlijk kunnen wandelen, sporten en genieten van de natuur. Ook vind je in de wijk verspreid natuurspeelplaatsen en diverse groene beplanting. Hier ervaar je de rustige en ontspannen leefomgeving.

Uitstekende voorzieningen en bereikbaarheid
De Gouden Buurten blinkt met een 8,0 uit in de beschikbaarheid van voorzieningen en faciliteiten. Je hebt hier toegang tot hoogwaardige scholen, openbaar vervoer, nabijgelegen N-wegen, recreatieve voorzieningen en winkels in het winkelcentrum het Gouden Hart op loopafstand. Met een eigen metrostation ‘Berkel Westpolder’ sta je binnen 10 minuten op de Coolsingel in Rotterdam en in 20 minuten in het hart van Den Haag. Het gevoel van nabijheid van belangrijke voorzieningen maakt het leven in de Gouden Buurten extra aantrekkelijk.

Veiligheid en openbare ruimte
Veiligheid is een belangrijke factor die de leefbaarheid van een wijk beïnvloedt. De Gouden Buurten scoort hoog op dit gebied. De wijk is goed verlicht en heeft goed onderhouden straten en speelplekken. Ook ervaren bewoners weinig overlast van criminaliteit. Dit draagt bij aan een fijne en veilige omgeving om kinderen op te laten groeien!

Het is geen verrassing dat de Gouden Buurten de hoogste score behaalt in het onderzoek. Met een sterke gemeenschapszin, een groene omgeving, goede voorzieningen en een veilige openbare ruimte biedt de Gouden Buurten haar bewoners een uitstekende leefbaarheid.