Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Tuininspiratie – de watertuin

Blog / 20 juni 2022

Eerder interviewden we landschapsontwerper Nina Ravestein. Aanvullend op haar tips voor natuurinclusieve oevers heeft zij een aantal inspiratietuinen ontworpen. Om haar tips nóg gemakkelijker op te volgen en om je te laten inspireren, volgt hier een voorbeeldtuin van een twee-onder-een-kapwoning met als thema: de watertuin! Speciaal voor alle woningen die aan het water liggen, zoals in de Gouden Singel.

Ronde vormen
De vormgeving van deze tuin past perfect bij een actief gezin dat optimaal wil genieten van alle voordelen die wonen aan het water biedt. De ronde vormen maken de tuin bijzonder speels. Je oog wordt de tuin in getrokken en het is een verrassing wat er om de hoek gebeurt. Tijd om te ontdekken!

De vlonder ligt iets verdiept waardoor je nog dichter bij het water kan komen. Je zit tussen de beplanting en door het hoogteverschil ontstaat er nog meer privacy. Je wordt omringd door bijzondere soorten als libellen die vrolijk om je heen zoemen. In deze tuin is het nooit saai!

Het hele jaar door genieten
Door de kleurrijke beplanting wil je het hele jaar door naar buiten; de tuin verandert mee met de vier seizoenen. Verschillende blauwtinten accentueren de relatie met het water. Door de mee-ontworpen trap kun je vanaf de vlonder makkelijk het water uitklimmen na een zwemfeestje of zó op je schaatsen in de winter het ijs op voor een paar baantjes.

Kinderen leren spelenderwijs over de natuur. Eendenkuikens komen gedag zeggen. En de metamorfose van kikkerdril blijft een beleving, ook voor volwassenen.

Tip: pas oeverplanten toe met waterzuiverende kenmerken. Zo draag je bij aan de (zwem-)kwaliteit van het water.