Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Tips voor een volle, groene tuin

Blog / 4 november 2020

Over het algemeen weinig tijd om uitgebreid te tuinieren? Dan hebben we goed nieuws: een mooie, volle groene tuin hoeft namelijk helemaal niet zoveel moeite te kosten! Voor iedereen die groene vingers heeft, of wie die juist niet heeft, zetten we enkele tips op een rij om het beste uit je tuin te halen en vertellen we je over de voordelen die een groene tuin oplevert.

Waarom een groene tuin?
Veel groen in de tuin zorgt in de zomer voor verkoeling. Een tuin met veel stenen houdt daarentegen de warmte vast. Een boom of een groene haag kan al voor veel verkoeling zorgen. Het weer in Nederland wordt steeds onvoorspelbaarder. We kennen steeds meer periodes van droogte en extreme regenval. Een natuurlijke tuin zorgt voor een goede waterafvoer. Het water kan de grond in, in plaats van dat het op de tegels blijft liggen. Ook zorgt een groene tuin voor een geluiddempend effect. Een muur met beplanting kan heel veel geluid absorberen, waardoor je een stuk meer rust en privacy ervaart. Optimaal genieten in je eigen tuin dus! 

Groene hagen in het Gouden Podium
In het Gouden Podium worden in totaal circa 400 woningen gebouwd. Om het groene karakter van de wijk extra te versterken en een natuurlijke scheiding tussen de openbare ruimte en het privégebied te markeren, krijgen de woningen een bloesemboom of groene haag in de voortuin. Laura de Bonth is als architect betrokken bij het stedenbouwkundig ontwerp en de inrichting van het Gouden Podium. Van de zomer liep ze door de wijk om een kijkje te nemen hoe de wijk zich ontwikkelt en om sfeer te proeven. Het viel haar op dat op een aantal plekken de groene hagen niet zo groen meer waren. Laura legt uit: “Door de lange periode van droogte zie je dat nieuw aangeplant groen het zwaar heeft gehad. Ik kan me voorstellen dat bewoners de moed opgeven om voor een haag te zorgen. Heel begrijpelijk, maar wel erg jammer! De groene hagen in de voortuintjes in het Gouden Podium zijn namelijk beeldbepalend en zorgen voor een mooie eenheid in de wijk en een vriendelijke uitstraling. Ook zijn ze belangrijk voor vogels en insecten die hierin én hiervan leven.”

Laura geeft enkele tips om de tuin, en in het bijzonder de hagen, vol en groen te houden:

  • Geef planten, struiken en hagen genoeg groeiruimte. Leg de terrastegels niet tot aan de stammetjes van de beplanting maar zorg dat hier genoeg ruimte tussen zit.
  • Hoe vaker je snoeit hoe beter die groeit. Hoe meer aandacht en liefde je in de tuin stopt, hoe meer je eruit haalt. Het is niet zo dat een haag binnen een week op zijn mooist is. Dit kost tijd. Vaker snoeien zorgt ervoor dat het groen in een goede conditie blijft. Zie het niet als een huishoudelijke klus maar als ontspanning: even een half uurtje in de tuin werken kan heel ontspannend zijn. Zéker nu er veel thuisgewerkt wordt.
  • Houd rekening met de opvang van regenwater tijdens het ontwerpen van je tuin. Als het regenwater naar de beplanting toeloopt scheelt dit sproeien. Beter voor het milieu én kostenbesparend aangezien je minder kraanwater gebruikt. 
  • Diverse beplanting in de tuin zorgt ervoor dat de bodem verbeterd en de planten goede voeding krijgen.

Efficiënt tuinbeheer
Heb je er wel eens aan gedacht om samen met de buren te snoeien? Dit bespaart kosten én het is ook nog eens gezellig wanneer je dit gezamenlijk oppakt! Zo wordt tuinieren echt een beleving. Grasmaaien kun je aan de robotgrasmaaier overlaten en een goede bladblazer vermaalt de bladeren direct zodat je weinig tuinafval hebt. Kies daarnaast voor planten die weinig onderhoud nodig hebben zoals siergrassen, varens en grote heesters. Binnen enkele maanden staat jouw tuin er stralend bij!

Wonen in Gouden Buurten
Ook wonen in Gouden Buurten in Berkel en Rodenrijs? 26 november 2020 komen er weer woningen in de verkoop in de Gouden Harp en eind 2020 in het Gouden Podium. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!