Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Maak van de tuin een beleving!

Blog / 19 november 2020

Nina Ravestein is landschapsontwerper en oprichter van PAD landscape. Voor de Gouden Buurten maakte ze drie tuinontwerpen waarmee ze bewoners wil inspireren meer uit hun tuin te halen. “Door van je tuin echt een beleving te maken heb je hier zoveel meer plezier van.”

© Photography by Eventpixels

Veel groen in de tuin en om je heen is volgens Nina belangrijk. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je gelukkiger wordt van groen om je heen. Net zoals dat vogelgeluiden ontspannend werken. Dat gun ik iedereen. Groen is gewoon ontzettend gezond! Een ander belangrijk punt is dat het klimaat verandert. We krijgen steeds meer te maken met heftige regenbuien en droge hete periodes. Groen verkoelt. Door tegels te vervangen voor meer groen in de tuin kun je daarnaast regenwater opvangen en gebruiken.”

Wat moet iedere tuin in Nederland hebben?
Volgens Nina zou iedere tuin in Nederlandveel meer diversiteit kunnen gebruiken. Veel verschillende soorten planten; lage beplanten, struiken, grote bomen. “Creëer ook plekjes met zon en met schaduw. Denk goed na over de seizoenen zodat er altijd wat in bloei staat of wat te zien is. Bepaalde bomen kunnen wel vier verschillende kleuren hebben door het jaar heen zoals de Parrotia persica. Maar ook struiken met mooie besjes zoals de paarse besjes van de Callicarpa. De besjes komen tevoorschijn in de winter zodat je vier seizoenen lang een unieke tuin hebt. Of planten met bepaalde tak -of bladstructuren kunnen heel verrassend zijn. De Ginkgo Biloba boom is hier een mooi voorbeeld van. De bladeren hebben een opvallende waaiervorm. Al deze planten zie je terug in de moodboards bij de tuinontwerpen.

Maak gebruik van de bewoners in de tuin
“Je kunt veel profijt hebben van de dieren in je tuin. Een huiszwaluw eet bijvoorbeeld wel 50.000 spinnen, muggen en andere insecten per week! Dat scheelt een hoop muggen in huis. Je hoeft hiervoor alleen maar een nestkastje op te hangen en de zwaluw doet de rest. Heb je last van slakken in de tuin? Nodig de egels dan uit om in je tuin te komen. Door bijvoorbeeld tussen de erfgrens geen schutting maar groene hagen te plaatsen, kunnen egels zich goed verplaatsten tussen de verschillende tuinen.’’

Tuinontwerpen
De volgende tuinontwerpen die Nina heeft uitgewerkt bevatten allemaal een thema. Deze zijn nu uitgewerkt voor een villa, twee-onder-een-kapwoning en eengezinswoning maar je kunt hier ook inspiratie uit halen of een van de thema’s gebruiken voor in je eigen tuinontwerp.

Villa: de tuin als kunstwerk
In deze royale tuin komen natuurlijke vormen goed tot hun recht. Dit creëert een interessante tuin waar je elk seizoen van de tuin blijft genieten. De keuze voor beplantingcombinaties met bijzondere kleuren en vormen zorgen voor een eigen uniek tuinkunstwerk. In deze tuin is er ook ruimte om kunst tussen de planten een plekje te geven. De landschappelijke vormgeving zorgt voor beschutte hoekjes waar je heerlijk in de ochtendzon omringd door planten kunt ontbijten. Een functioneel terras zorgt ervoor dat de gehele tuin goed te gebruiken en bereiken is, al dan niet op een speelse manier door de stapstenen.

Twee-onder-een-kapwoning: onze tuin
De tuin is een plek waar iedereen samenkomt; we vieren verjaardagen en nodigen vrienden en buren uit om te komen bbq-en. Deze tuin creëert een plek voor iedereen, van jong tot oud! Robuuste materialen zoals de strakke gestucte zitbanken worden gecombineerd met beplanting en grassen voor een speels effect. Hierdoor kan er door kinderen naar hartenlust gespeeld worden terwijl de beplanting intact blijft. Gebakken klinkers geven door hun natuurlijke uitstraling een warmte aan het terras waardoor het een fijne plek is om samen te genieten.

Eengezinswoning: de groene oase
Na een dag werken is het heerlijk thuiskomen in je eigen groene oase. Al bij de voordeur geniet je van heerlijk ruikende bloesem van bijvoorbeeld een sering. De oprit van grind laat goed water door. Het grind zorgt ook voor een verwelkomend geluid en het kondigt bezoek aan. Deze tuin laat zien dat groen niet per definitie ongetemd hoeft te zijn maar dat strak, chique en functioneel juist perfect samen gaan. Zeker bij een wat meer bescheiden tuin is het essentieel om te spelen met zichtlijnen; door een tegenbeweging te maken als contrast op de langwerpige vorm van de tuin, lijkt de tuin optisch groter.