Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Jouw hypotheek in 2024: De belangrijkste veranderingen

Blog / 8 februari 2024

Jouw hypotheek 2024: de belangrijkste veranderingen

In 2024 verandert er veel rondom het aanvragen van hypotheken. Daarom informeren we toekomstige bewoners van Gouden Buurten graag over de veranderingen in de regelgeving. Deze wijzigingen kunnen aanzienlijk gunstige invloed hebben op de mogelijkheden voor financiering van een woning in Gouden Buurten. Hieronder bespreken we de belangrijkste veranderingen. 

1. Energiezuinige nieuwbouwwoning krijgt hogere maximale hypotheek

Vanaf 2024 krijg je als koper van een energiezuinige nieuwbouwwoning een hogere maximale hypotheek. Afhankelijk van het energielabel van jouw toekomstige woning, kun je extra lenen. Voor Gouden Singel bouwstroom 2C is het voorlopige energielabel A+++, wat de mogelijkheid biedt om € 20.000, - extra te lenen. 

2. Duurzaamheidskorting op hypotheekrente

Koop je een energiezuinige A+++ nieuwbouwwoning zoals in Gouden Singel bouwstroom 2C dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers 0,10 of 0,15% rentekorting (let op, hier zijn wel voorwaarden en/of maxima aan verbonden). Goed om te weten: niet alle hypotheekverstrekkers bieden duurzaamheidskorting aan. Ook is het soms mogelijk meer te lenen voor energiebesparende voorzieningen.

3. Meer mogelijkheden met studieschuld

De manier waarop studieschulden worden meegerekend in 2024 verandert. In plaats van het oorspronkelijke schuldbedrag, wordt er gekeken naar de werkelijke maandelijkse aflossing. Elke situatie is hierin qua uitkomst anders, omdat er een oud- en nieuw leenstelsel is. Maar in grote lijnen komt het er wel op neer dat een studieschuld minder zwaar wordt meegenomen en je leenmogelijkheden worden vergroot. 

4. Alleenstaanden mogen extra lening aanvragen

Alleenstaanden met een inkomen van minstens € 28.000,- per jaar kunnen in 2024 tot €16.000,- extra boven op hun maximale hypotheek lenen. Dit is bedoeld om alleenstaanden financieel meer ruimte te geven bij het kopen van een huis.

5. Hypotheekrente en trends

Wat de hypotheekrente gaat doen, blijft lastig te voorspellen. Maar de afgelopen periode is een daling van de hypotheekrentes ingezet en verwacht wordt dat deze in 2024 verder stabiliseren (langlopende rentes) of zelfs dalen (kortlopende rentes). Sommige rentes staan alweer onder de 4%. Goed nieuws dus als je in 2024 een huis wil kopen. 

6. Verhuisregeling hypotheek 
In de meeste gevallen kun je je oude hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning, maar check vooraf de voorwaarden bij je huidige hypotheekverstrekker. Met een verhuisregeling kun je jouw hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Je behoudt dezelfde rente als toen je de hypotheek afsloot, wat veel geld kan besparen als je jouw huis kocht tijdens een periode van lage rentes.

Bovenstaande is met zorg samengesteld, maar elke situatie is anders. Voor een goed beeld kan je contact opnemen met: Ivo Hofstede nieuwbouw specialist van Financieel Fit Lansingerland, (010) 700 92 60 en vraag naar jouw mogelijkheden.