Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Eenheid in verscheidenheid – visie architect Job Beerthuizen

Blog / 15 december 2021

Dat is het vertrekpunt van architect Job Beerthuizen bij zijn woningontwerpen voor de Gouden Singel. Vanwaar deze keuze? We vroegen het hem op een zonnige doordeweekse ochtend.

Ruim 12 jaar geleden startte Job bij Architectenbureau Van Manen waar hij onderdeel uitmaakt van dit al meer dan 50 jaar bestaande familiebedrijf, gevestigd in de Zuidduinen van Noordwijk. Het fijne van die locatie is dat hij bij een wandeling wel eens de vloedlijn aan kan tikken, zoals Job dat mooi zegt. Via zijn laptop gunt hij mij een blik op het prachtige uitzicht. ‘Op dit soort zonnige dagen geeft dat echt een vakantiegevoel en dit vormt een goede inspiratie voor woningontwerpen in een waterrijke buurt als de Gouden Singel.’

Eigen identiteit
‘We werken samen met verschillende architecten op dit project, waarbij ieder op zoek is gegaan naar zijn eigen vertaalslag van het DNA van de Gouden Buurten. Het fraaie van de Gouden Buurten is de samenhang van de verschillende deelplannen, vaak met stijlkenmerken uit de architectuur van de jaren ’30.  Een Hollandse metselwerkarchitectuur met grote dakvlakken en met grote overstekken. Daarin zijn de buurten duidelijk familie van elkaar maar hebben elk hun eigen identiteit.

Subtiele details
De basis van de Gouden Singel is al meteen goed: een op de oude polderstructuur gebaseerd, waterrijk cadeau met heerlijk veel groen. De uitdaging zit ‘m in het toevoegen van woningontwerpen die de andere ontwerpen aanvullen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van verfijningen. Dit hebben we op verschillende manieren gedaan. Nieuwe gevelcomposities, verbijzonderen van gevelvlakken zoals ‘kussentjes’ in het metselwerk en contrasten aanzetten door middel van accentstenen. ‘Ambachtelijk slijpen aan de ontwerpen’, noemt Job dat. Hier spreekt duidelijk een gepassioneerd mens met oog voor detail die houdt van zijn vak.

Magie uit de keuken
Zijn eigen favoriete plek in huis is duidelijk de keuken. Hier kan hij onthaasten, neemt hij de tijd om koffie te maken en helpen de kids mee met koken; zijn andere passie. ‘Zij zien het ook: koken is een beetje toveren’, zegt Job. ‘En die magie zien we straks vast en zeker terug in zijn Gouden Singel woningontwerpen’.