Bijzondere wadi’s in de Gouden Buurten
Blog / 8 december 2020
Langdurig droge periodes en extreme regenbuien komen steeds vaker voor in ons land. Deze veranderende klimaatomstandigheden vragen om slimme maatregelen. “Ook in de Gouden Buurten denken we na over het toepassen van duurzame maatregelen en oplossingen. Eén van die oplossingen is het ontwerpen van wadi’s in het landschap.” vertelt Laura de Bonth. Laura is als architect betrokken bij het stedenbouwkundig ontwerp en de inrichting van het Gouden Podium. Samen met Annemarie Kok, adviseur Groen en Spelen bij de gemeente Lansingerland, vertelt ze het verhaal van de wadi’s.
Water opvangen en vasthouden
Een wadi kan een greppel, sloot of wandelpad zijn, gevuld met bijvoorbeeld kiezels of keien. Een wadi zorgt ervoor dat regenwater niet gelijk in het riool loopt maar opgenomen wordt in de grond. Hierdoor wordt in de zomer uitdroging van de grond voorkomen en wordt het riool ontlast als het regent. Dit is hard nodig in veel woonwijken in Nederland omdat we steeds minder groen en meer stenen en beton zijn gaan aanleggen. Hierdoor kan het regenwater niet goed weglopen: dit verzorgt wateroverlast. En dit terwijl we in de warme zomermaanden een tekort aan drinkwater hebben. Om deze pieken en dalen op te vangen, zijn de wadi’s bedacht.
Het kan dus voorkomen dat je in de Gouden Buurten in de zomer een mooi perkje met beplanting ziet en in de herfst op diezelfde plek een sloot aantreft. Annemarie: 'In de Gouden Buurten kom je wadi’s onder andere tegen aan de Oudelanselaan. Hier vind je over de gehele lengte een wadi. Wij hopen dat bewoners deze plekken gaan herkennen en de nut en noodzaak ervan inzien'.
Eeuwenoude naam
De naam wadi is al eeuwen oud en stamt af uit het Arabisch. Met een wadi wordt van oorsprong een droogstaand rivierdal bedoeld. Deze rivierdalen komen voor in woestijngebieden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en in sommige gebieden in Spanje. Als het veel regent veranderen deze droge dalen in kolkende rivieren. Het dal zorgt ervoor dat het water wordt afgevoerd naar lagergelegen gebieden. In het Westen hebben we deze techniek van de natuur afgekeken en gebruiken we het juist andersom. Een mooie bijkomstigheid is dat je het woord 'wadi' ook kunt zien als afkorting voor Water Afvoer Drainage Infiltratie.
Zelf bijdragen aan de groene Gouden Buurten
Wil je zelf een bijdrage leveren aan de groene Gouden Buurten? Dat is eenvoudig door water te bufferen in de tuin, door bijvoorbeeld een vijver aan te leggen. Zo help je mee met de beperking van de gevolgen van klimaatverandering.