Nieuwbouw in Berkel en Rodenrijs

Bijenlinten in de Gouden Buurten

Blog / 27 oktober 2020

Hoe de ongemaaide bermen in de Gouden Buurten bijdragen aan een natuurlijk ecosysteem.


Van de zomer was het op veel plekken te zien. Een ongemaaide berm met hoog gras, onkruid en hier en daar een wilde bloem. En net als je bedacht had dat ze die week wel zouden komen maaien, bleek er een week later nog niks verandert te zijn. Een bezuiniging van de gemeente? Nee, dit heeft een veel nobelere reden die te maken heeft met het behoud van een natuurlijk ecosysteem en de rol van bijen hierin. Lees verder en ontdek hoe de Gouden Buurten bijdraagt aan de Nationale Bijenstrategie.

Het gaat niet zo goed met de bij in Nederland. Bijen zijn enorm belangrijk voor de bestuiving van ons voedsel. Zonder bijen loopt de productie van groente, fruit en noten bijvoorbeeld een stuk minder efficiënt. Om dit probleem aan te pakken hebben 43 partners waaronder het ministerie van Landbouw, natuurbeheerorganisaties, waterschappen en provincies een strategie opgesteld om de bijenpopulatie in Nederland te behouden en te verbeteren; de Nationale Bijenstrategie.

In de bres voor de bij
Ook de gemeente Lansingerland zet zich in voor het behoud van de bij. Annemarie Kok, adviseur groen en spelen bij de gemeente Lansingerland legt uit: “Om de bijenpopulatie te beschermen in onze gemeente zijn er verschillende initiatieven opgestart. Een daarvan is dat we anders kijken en anders omgaan met het openbaar groen. Eén van de initiatieven betreft de bermen in de Gouden Buurten. Deze bermen vormen een ecologische zone en worden hierdoor minder vaak gemaaid. We noemen dit ook wel kruidenrijke bermen of een bijenlint. De beplanting in de bermen is belangrijk voor de bijen om te zorgen voor genoeg bestuiving. Dit zie je goed in het groen langs de randen van de hoofdwegen. Het is hier wat wilder. Deze wilde stukken openbaar groen dragen bij aan de Nationale Bijenstrategie en vormen verbindende zones. Er wordt hier ook gefaseerd gemaaid waarbij we stukjes laten staan. Dit kan belangrijk zijn voor een tweede bloei of omdat er net iets in bloei staat waar de bijen van profiteren.”

Bijenhotels
Een ander initiatief is dat er op meerdere plekken in de gemeente bijenhotels komen. In het Annie M.G. Schmidt Park zijn verschillende voorbeelden te zien. Hier hebben we gebruik gemaakt van boomstammen die beschikbaar kwamen bij kapwerkzaamheden. In de boomstammen zijn gaten geboord voor de bijen. “We willen ook een voor de gemeente specifiek herkenbare bijenhotel laten ontwikkelen. Om de belangrijke rol die bijen spelen in het ecosysteem te benadrukken komen aan de bijenhotels bordjes met QR-codes te hangen die verwijzen naar meer informatie. We zijn voornemens om deze bijenhotels straks door de hele gemeente neer te zetten”, aldus Annemarie Kok.

Wat kun je zelf doen?
Wil je ook een bijdrage leveren aan het behoud van de bestuivers in Nederland? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat er genoeg bloemen en heesters in je tuin staan die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten zoals heideplanten, vlinderstruiken, seringen en lavendel. Bij de tuincentra zijn ook speciale bloemzaadmixen te koop die zaden bevatten die aantrekkelijk zijn voor bijen en zorgen voor een optimale bestuiving in de omgeving. Wil je nog een stapje verder gaan? Ontwerp dan een bloeiboog. Bij een bloeiboog kies je de planten op bloeiperiode en zorg je zo dat er altijd voldoende voedsel te vinden is voor insecten. In veel tuinen staat van april tot juni van alles in bloei. Insecten hebben in het vroege voorjaar en het late najaar ook voedsel nodig en dan is dat vaak schaars.

De bijen maken zich nu op voor de winter en komen in het voorjaar pas weer tevoorschijn. Genoeg tijd dus om een optimaal bij-vriendelijk beplantingsplan te maken voor jouw tuin!

Enkele facts uit de Nationale Bijenstrategie

  • Voor de meeste voedselgewassen en planten is bestuiving – de overdracht van stuifmeelkorrels – een onmisbare stap in de voortplanting.
  • Bestuiving gebeurt door de bewegingen van bijen en andere soorten bestuivers, zoals zweefvliegen en vlinders.
  • Bijen nemen het leeuwendeel van alle (insecten) bestuiving voor hun rekening.
  • Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 75% van onze voedsel gewassen, vooral groenten en fruit, en voor meer dan 85% van de wilde planten in de natuur.
  • Wij kennen in Nederland 360 soorten bijen, maar meer dan de helft van deze soorten staan op de Rode Lijst, dat wil zeggen dat zij in hun voortbestaan worden bedreigd.
  • Elke bijensoort heeft zijn eigen specialisme en voorkeur voor planten. We hebben een grote variatie aan bijensoorten nodig om alles optimaal te bestuiven.
  • Bestuivers zijn onmisbaar voor een goed functionerend natuurlijk ecosysteem.
  • Te weinig bestuiving leidt tot minder zaden en vruchten, waardoor de vegetatie achteruitgaat en er mogelijk voedseltekort ontstaat voor wilde diersoorten, waaronder vogels, zoogdieren en insecten.
  • Er is ook een groot economisch belang in de landbouw. Zonder bestuivers is er op de gewassen minder opbrengst en is de kwaliteit van het voedselproduct onvoldoende.
  • Bestuivende insecten zijn samen bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 18-68% van de opbrengst van appel, peer, aardbei en blauwe bes en het zijn vooral de wilde soorten bijen die hiervoor zorgen.

Wonen in Gouden Buurten
Ook wonen in Gouden Buurten in Berkel en Rodenrijs? Eind november 2020 komen er weer woningen in de verkoop in de Gouden Harp en eind 2020 in het Gouden Podium. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!