Singel- en Parkwoningen in Gouden Podium

In het Gouden Podium wordt hard gewerkt aan de volgende fase van de ontwikkeling van het deelplan. Er komen circa 180 woningen, die in verschillende delen in verkoop zullen gaan. Ook hier is het uitgangpunt het dorpse wonen met een architectuur en openbare ruimte die de sfeer oproepen van een tuindorp uit de jaren ‘20. Er werken twee architecten aan deze fase, met ieder een eigen ‘handschrift’. Het samenspel van overeenkomsten en verschillen tussen beide architecten maakt het Gouden Podium tot een fraaie buurt.

In het Gouden Podium spelen groen en water een belangrijke rol. In fase 3 zijn diverse plekken te onderscheiden waar elk op een andere manier gewoond kan worden. In een statige woning aan de singel met uitzicht op het water, in een grote 2-onder-1-kapwoning rondom een groen en intiem plein of in een fraaie eengezinswoning in een rustige woonstraat. Elke plek in deze fase heeft zo zijn eigen karakter met samenhang in de architectuur, beplanting en inrichting van het openbaar gebied. De woningen zullen gefaseerd in verkoop gaan.

De kracht van het Gouden Podium is de veelheid aan verschillende openbare ruimte. Soms zijn woningen gelegen aan een klein intiem hof, soms aan een singel, aan een smalle of brede straat, aan een ruim hof rondom een parkje of aan de rand van de wijk met weids uitzicht. De architectuur van alle woningen is familie van elkaar. Kenmerkende stijlelementen zijn de gemêleerde baksteen, het schuine dak met antraciet dakpannen of in grijstinten, metalen dakgoot en kozijnen met roedes. Sommige gevelontwerpen en details zijn een letterlijk referentie naar de jaren ’20. Door toepassing van moderne bouwmethodes blijven de woningen hedendaags in techniek en bouwstijl.

Door de hele buurt heen wordt in een dorpse onregelmatigheid gespeeld met gekeimde woningen. De witte blokjes tussen de met rode baksteen opgetrokken gebouwen zorgen voor een onverwachte speelse variatie in de wijk. Het toepassen van luifels van dakpannen of beton, pergola’s, bijzondere dakkapellen, baksteen schoorstenen, brede erkers en opgaande gevels versterkt de variatie en levendigheid in het Gouden Podium.

Er is hier veel aandacht geschonken in het ontwerpen van variatie in de woningen, met een verrassend resultaat!’  Evert Kolpa, Van Bergen Kolpa architecten